Chrupiące warzywa stanowią obowiązkowy dodatek do grillowanych potraw. Wiosna i lato będące szczytem sezonu grillowego dostarczają nam wielkiego bogactwa składników, z których warto przygotować pyszne sałatki stanowiące uzupełnienie dań mięsnych. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które naprawdę warto wypróbować!

Sałatka letnia do grilla

Wiele osób uważa, że sałatka na grilla powinna być delikatna, aby uzupełniać smak mięsa, ale go nie zaburzać. Jeśli należysz do tej grupy, z pewnością przypadnie ci do gustu sałatka letnia. Do jej przygotowania wystarczą sałata masłowa, rzodkiewki, szczypiorek, koperek, a także odrobina soli i cukru. Wszystkie składniki doskonale się połączą, jeśli użyjesz odpowiedniego majonezu. My polecamy Majonez Delikatny WINIARY. Kiełbaski, karkówka i inne potrawy z rusztu będą rozpływać się w ustach w towarzystwie tej prostej i pysznej sałatki.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Nasz drugi przepis jest nieco bardziej czasochłonny, ale naprawdę wart spróbowania. Tym razem postawimy na pieczone warzywa, brukselkę, dynię, i buraki. Każde z warzyw powinno grillować się nieco inaczej – najdłużej buraki, a najkrócej brukselka. Sałatka świetnie smakuje z rukolą i obowiązkowo musi zostać obficie doprawiona sokiem z cytryny. Polecamy także użycie intensywnej przyprawy, na przykład Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i melonem

Nasza trzecia propozycja to dość nietypowe, wręcz egzotyczne połączenie, które uwodzi swoim smakiem. Bardzo ważnym składnikiem jest pierś z kurczaka, przed grillowaniem obficie zamarynowana w ostrych przyprawach i soku z limonki. Aby osiągnąć odpowiedni efekt, mięso powinno marynować się przez dwie godziny przed rozpoczęciem grillowania. Do przygotowania sałatki wykorzystaj mix ulubionych sałat, rukolę, a kawałki melona wydobądź z owocu głęboką łyżką (tak, by miały formę kuleczek). Nie żałuj przypraw, przede wszystkim sosu tabasco i soku z limonki.

Sałatka z pora

Sałatka z pora to dodatek o intensywnym smaku, który świetnie skomponuje się z wieloma gatunkami mięsa. Do jej przygotowania potrzebujesz pora, jabłka, marchwi, ugotowanych na twardo jajek, a także natki pietruszki i przypraw. Wszystkie składniki należy drobno pokroić – pora w cienkie półplasterki, a pozostałe dodatki w kostkę. Całość uzupełni Majonez Dekoracyjny WINIARY.

Sałatka pomidorowa

Potrawy na grilla ze względu na porę roku powinny uwodzić nas nie tylko doskonałym smakiem, ale również świetnie prezentować się na stole. Takie warunki z pewnością spełnia sałatka pomidorowa. Podczas wiosennego grillowania koniecznie skorzystaj z nowalijek – krajowych pomidorów, które właśnie pojawiły się w sklepach. Skład sałatki uzupełnią żółta papryka, ogórek kiszony, cebula i ulubione przyprawy. Od ciebie zależy, czy sałatka będzie ostra czy bardziej delikatna. Warzywa przed podaniem należy wymieszać z olejem lub oliwą z oliwek. Czasami najprostsze przepisy uwodzą podniebienia gości, czego sałatka pomidorowa jest idealnym przykładem!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here