Nawet jeśli nie jesteśmy zapalonymi grzybiarzami, to nic nie stoi nam na przeszkodzie, żebyśmy byli namiętnymi smakoszami tych wspaniałych grzybów, jakimi są kurki. Gdy zbieranie grzybów nie sprawia nam przyjemności, bądź poprostu nie jest to nasze ulubione zajęcie, zawsze jest szansa, żeby zakupić sobie grzybki na ryneczku. Kurki to bardzo smaczne grzyby, z dodatkiem, których możemy przyrządzić naprawdę królewskie dania. Cudownie smakują w zupach jak i w sosach, można z nich wyczarować super farsz do pierogów czy też naleśników. Nadają niesamowitego smaku i aromatu rybom oraz mięsku. Niestety ich wspaniałym smakiem oraz aromatem możemy cieszyć się przez bardzo krótki czas. Jest jednak na to sposób. Kurki można mrozić, jednak źle przygotowane, mogą zgorzknieć w tak niskiej temperaturze. Więc powstaje pytanie: jak mrozić kurki na zimę, żeby cieszyły podniebienia porą zimowo – wiosenną?

Jak mrozić kurki?

Mrozimy grzybki, które są świeże, w nienaruszonym stanie, z całymi kapeluszami, oczyszczone w sposób bardzo delikatny, umyte pod bieżącą wodą (nigdy nie moczymy grzybów we wodzie). Jeżeli grzyby są bardzo malutkie, trudne do oczyszczenia, na chwilę zanurzamy je w ciepłej wodzie z odrobiną soli, po czym odcedzamy i osuszamy. Tak przygotowane grzyby, przed trafieniem do zamrożenia, należy poddać obróbce termicznej, np. obsmażeniu lub podgotowaniu, aby uchronić je przed goryczą. Musimy jednak pamiętać, aby kurek nie mrozić zbyt długo. Maksymalnie 8 miesięcy, dłuższy czas mrożenia również może mieć negatywny wpływ na ich smak.

Oto kilka przykładów w jaki sposób można poddać kurki obróbce termicznej:

  • Oto kilka przykładów w jaki sposób można poddać kurki obróbce termicznej:blanszowanie kurek przed zamrożeniem,
  • gotowanie kurek na parze przed mrożeniem,
  • smażenie kurek bez tłuszczu przed mrożeniem,
  • smażenie kurek na tłuszczu przed mrożeniem.

Gdy grzyby są już obgotowane lub obsmażone, musimy je dobrze wystudzić i osuszyć. Najlepiej podzielić je na odpowiednie porcje, np. mniejsze do sosu, a większe na farsz. Zamrażać je możemy w woreczkach przeznaczonych do mrożonek lub w odpowiednich, szczelnie zamkniętych pojemnikach, które również mają wpływ na końcową jakość i walory smakowe. Mrożenie jest bardzo zdrowym sposobem przechowywania żywności, gdyż zachowują się wszelkie wartości odżywcze. Po rozmrożeniu, kurki należy odrazu zużyć.

Pamiętajmy, że nie wolno raz rozmrożonych, zamrażać ponownie, gdyż zawierają białka, które są idealnym pożywieniem dla bakterii.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here