Jedz dużo tłustych potraw, zminimalizuj węglowodany i … chudnij. W ten sposób można w skrócie scharakteryzować podstawowe założenia diety ketogenicznej. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że dieta cieszy się dziś ogromnym zainteresowaniem. Co ważne, dieta ketogeniczna jest nie tylko doskonałym sposobem na odchudzanie, ale również pomaga w leczeniu i zapobieganiu rozwojowi wielu chorób.

Fenomen diety ketogenicznej

Nasze ciało jest tak zaprojektowane, że czerpie większość energii do funkcjonowania z węglowodanów i glukozy. Innym alternatywnym sposobem pozyskiwania energii jest rozkład tłuszczów, a raczej tak zwanych ciał ketonowych. Jest to „czystsza” opcja, w wyniku której uwalnianych jest mniej wolnych rodników. Ketony zaczynają być wykorzystywane przez organizm tylko w przypadku obniżenia poziomu glukozy we krwi. Dlatego, aby rozpocząć takie zmiany w organizmie, ilość węglowodanów w diecie jest zmniejszona do minimum, a ilość zdrowych tłuszczów jest znacznie większa niż w przypadku większości tradycyjnych diet. Dieta ketogeniczna jest najskuteczniejsza w takiej formie jak dieta z dowozem Warszawa, ponieważ współpraca z firmami cateringowymi pozwala nam na oszczędzenie czasu na gotowaniu oraz ułatwia przygotowanie smacznych posiłków

Najważniejsze informacje o diecie ketogenicznej

Fenomen diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna ma udowodnioną skuteczność, jednak jej utrzymanie może być trudne. Ponadto, aby osiągnąć zadowalające rezultaty, konieczne jest ścisłe przestrzeganie wszystkich wymagań. Na etapie wchodzenia w dietę ketonową dieta powinna składać się z około 80% zdrowych tłuszczów, 10% białka i 10% węglowodanów. Zdrowe tłuszcze, które powinny stanowić największą część diety ketogenicznej to m.in. orzechy, nasiona, oliwa z oliwek, awokado, olej kokosowy, śmietana, tłuste ryby, smalec organiczny oraz tłuste mięso. Węglowodany są całkowicie wykluczone niemal całkowicie. Oznacza to, że ​​nie możemy jeść niczego słodkiego, płatków śniadaniowych, niektórych owoców, ciastek, skrobi, produktów zbożowych oraz części warzyw (takich jak buraki, marchew, ziemniaki). Z węglowodanów można jeść tylko niskokaloryczne warzywa (np. ogórki, cukinia, pomidory, rzodkiewka) oraz nisko kaloryczne owoce (m.in. maliny, jagody, agrest i porzeczki).

Trzeba jednak pamiętać, że ilość węglowodanów nie powinna przekraczać 20-50 gramów dziennie. Przekroczenie takiej ilości będzie mieć bardzo negatywne efekty, szczególnie na początku stosowania diety ketogenicznej, ponieważ będą wtedy występować gwałtowne wzrosty poziomu cukru we krwi i nie będziemy mogli przyzwyczaić ciała do alternatywnej energii i przejść na ketozę. Aby ułatwić sobie stosowanie zdrowej diety ketogenicznej, możemy skorzystać z oferty, którą przygotował catering dietetyczny z dowozem, czyli z diety pudełkowej. Jak widać, asortyment produktów dopuszczonych do spożycia na diecie ketogenicznej nie jest zbyt szeroki. Tak, przejście na taką dietę wiąże się z pewnymi trudnościami. Z reguły najtrudniejszy jest pierwszy tydzień, kiedy organizm przeżywa swego rodzaju szok. Możemy wtedy odczuć podwyższoną temperaturę oraz lekkie dreszcze. Powinniśmy wtedy pić znacznie więcej wody i szczególnie dbać o dostarczanie witamin.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here