Niemal każdy wielbiciel małej czarnej, nie wyobraża sobie własnej kuchni bez ekspresu do kawy. Jest to urządzenie niezwykle przydatne, zwłaszcza jeśli lubimy pić kilka kaw dziennie lub delektować się ich smakiem w domowym zaciszu. A kiedy powstał ekspres ciśnieniowy? Kto wymyślił ten wyjątkowy automat, tak bardzo popularny w naszym codziennym życiu? Warto poznać kilka ciekawostek na temat ekspresu do kawy!
Skąd się wziął ekspres do kawy?
Ojczyzną ekspresów ciśnieniowych są Włochy. To tutaj w 1901 roku, Luigi Bezzera – mechanik z Mediolanu – skonstruował pierwsze urządzenie do przygotowywania espresso. Dwa lata później sprzedał on swój patent Pavoniemu, który udoskonalił maszynę i nadał jej światowego rozgłosu. Jednak wciąż urządzenie nie robiło idealnej kawy, ponieważ przepływ wody i pary przez zmielone ziarna znacznie zmieniał smak espresso. Dopiero w 1947 roku, Giovani Achille Gaggia zmienił system podgrzewania, podarowując kawie nową jakość jej parzenia. Od tego czasu ekspresy ciśnieniowe były w stanie przyrządzić kawę, wydobywając z niej to, co najlepsze.
Różne rodzaje ekspresów
Popularność urządzeń wytwarzających kawę przyczyniła się do ich ciągłego udoskonalenia – tak, by przygotowanie ulubionego napoju było możliwie jak najprostsze. Istniejące na rynku ekspresy możemy podzielić na dwa rodzaje – przelewowe i ciśnieniowe, które dzielą się z kolei na dzbankowe, kolbowe, automatyczne oraz kapsułkowe. Te ostatnie łączą w sobie nie tylko wygodę użytkowania, ale także intuicyjną obsługę, a używana do nich kawa w kapsułce jest niezwykle aromatyczna dzięki hermetycznie zamkniętym kapsułkom. W większości takich ekspresów wystarczy użyć tylko jednego przycisku, by już po chwili móc się delektować świeżym smakiem i aromatem ulubionego napoju.
Przydatne funkcje w ekspresie do kawy
Niemal każdy ekspres ciśnieniowy na kapsułki posiada bardzo przydatne funkcje np. zbiornik na zużyte kapsułki, możliwość wyboru rozmiaru filiżanki, bardzo krótki czas nagrzewania i wreszcie wysokie ciśnienie (do 19 bar), które gwarantuje przygotowanie idealnego espresso z gęstą, aromatyczną cremą. Niektóre automaty mają dodatkowo wbudowany spieniacz do mleka na ciepło i zimno (np. Nespresso Atelier), zamieniając przygotowanie cappuccino, latte macchiato lub flat white w prawdziwą przyjemność.
Kawa w kapsułce – wiele wyśmienitych napojów
Co można powiedzieć o jakości kawy w kapsułce? Większość firm (jak np. Nespresso), bardzo dba o to, aby do wnętrza kapsułek trafiały tylko wyselekcjonowane zmielone ziarna wysokiej jakości. Komponowanie mieszanek najlepszych gatunków kaw pochodzących z różnych plantacji na świecie doprowadziło do stworzenia wielu wyjątkowych kapsułek, wśród których każdy kawosz znajdzie swój ideał. Różna moc, body, kwaskowość i goryczka – to wszystko daje gwarancję, że każda filiżanka kawy stanowi prawdziwą ucztę smaków i aromatów, a używany do przygotowania napoju ekspres ciśnieniowy na kapsułki potrafi w kilka chwil wyczarować wspaniałe kawy – od różnorodnego espresso pokrytego gęstą, aksamitną cremą, po wyborne lungo, kawy mleczne czy nawet mrożone.
Ciekawe gadżety do ekspresów
Każdy ekspres ciśnieniowy na kapsułki może przygotować jeszcze szerszą listę różnorodnych napojów, gdy zostanie wzbogacony o oryginalne dodatki. Dla wielbicieli kaw mlecznych ciekawa propozycją będzie wykorzystanie spieniacza (np. Nespresso Aeroccino 4), który zapewnia szybkie spienienie mleka zarówno na ciepło jak i na zimno. Z jego udziałem bez problemu przyrządzimy więc kremowe cappuccino, delikatne latte, wyśmienite flat white, albo aromatyczne macchiato. Możliwości są nieograniczone! Gdy posiadasz większą ilość kapsułek z kawą możesz je przechowywać w praktycznych pojemnikach. Niektóre z nich są przezroczyste, kompaktowe, inne z kolei wyróżniają się eleganckim designem. Wszystkie pojemniki pomagają zachować porządek wśród różnorodnych kapsułek. Odwiedź stronę producenta, aby dowiedzieć się, jakie pojemniki na kapsułki do kawy oferuje!