Społeczeństwo naszych czasów jest tak zajęte i zapracowane, że na zdrowy posiłek często już brak czasu. Jemy sami nie wiemy, co i to najczęściej w biegu, a potem skarżymy się na zgagę lub niestrawność. Pochłaniając produkty przesączone chemią w postaci konserwantów czy barwników wpływamy niekorzystnie na nasze ciśnienie i przyrost masy ciała. Kupowane w sklepach produkty mają obniżoną wartość, a przetworzone zawierają domieszki mające poprawić ich wygląd, smak i okres przydatności do spożycia. Gdybyśmy poświęcali więcej czasu żywności, zdalibyśmy sobie sprawę, jaki wpływ ma ona na naszą sprawność i funkcjonowanie organizmu. Przekonalibyśmy się, co nam może przynieść jedzenie zdrowej żywności, która jest hodowana ekologicznie, bez stosowania środków chemicznych. Co prawda wydatki na zakup tychże produktów są znacznie wyższe, ale najcenniejsze jest przecież zdrowie. W ostateczności można samemu poprowadzić uprawę w przydomowym ogrodzie, co wiąże się z ruchem na świeżym powietrzu mającym wpływ na nasze samopoczucie.

prohelvetia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here