Na turystów czeka w Zamościu wiele restauracji serwujących tak jak w całej Polsce różne kuchnie. Ale prawdziwy turysta będzie się rozglądał za kuchnią regionalną, żeby do końca poczuć klimat regionu, w którym się znalazł. Kuchnia Zamościa, tak jak całej lubelszczyzny związana jest ze wschodnimi regionami tej części Europy, potrawy kresowe białoruskie i rosyjskie. Najbardziej charakterystyczna dla tej części Polski to kuchnia oparta na daniach mącznych, z kaszy gryczanej i jaglanej. Bardzo popularne tutaj są cebularze, czyli placki drożdżowe, pieczone ze smażoną cebulą. No i przede wszystkim pierogi, które właściwie lubi każdy turysta. Danie smaczne, sycące i nie drogie. W Zamościu można zjeść pierogi na wiele sposobów – z kaszą gryczaną i białym serem, z kapustą i kaszą jaglaną, pierogi ruskie, z grzybami, z owocami. Tylko tutaj zjemy forszmak lubelski, oraz pieróg biłgorajski, czyli zapiekane z białym serem i kaszą ziemniaki w formie pasztetu. Warto jest zwiedzać nie tylko zabytki, lokalne przysmaki przybliżają regionalną kulturę kulinarną.

czarodziejskieliny.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułŚwięto piwa
Następny artykułMoja własna prywatna kwatera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here