Jeśli jesteś amatorem kanapek wszelkiego rodzaju i maści, na pewno nie raz zastanawiałeś się nad tym, jak odrobinę je odmienić i urozmaicić. Oprócz doboru różnorodnych dodatków i składników, stosowania pieczywa z rożnych rodzajów zbóż, i eksperymentowaniem z sosami, można również nieco zmodyfikować kanapkowe smarowidło. Jest naprawdę masę sposobów, aby nasze kanapki nabrały innego smaku i były ciekawsze niż zazwyczaj. Masło, czy margarynę może wzbogacić o takie dodatki jak zioła, przyprawy czy ziarna. Jeśli zaś chcemy zupełnie zrezygnować z tłuszczów do smarowania, można zastąpić tradycyjne smarowidła pastą jajeczną, kremem z awokado lub domowym hummusem.

Czy awokado może zastąpić masło? Jak obrać awokado?

Czy awokado może zastąpić masło? Jak obrać awokado?Smarowidło z awokado to najszybsza w przygotowaniu i najprostsza forma zastępnika dla tradycyjnego masła. Awokado jest bardzo zdrowe i ma charakterystyczny nieco cierpki smak. Ale jego aksamitna, mazista konsystencja znakomicie imituje zwykłe smarowidło. Jak obrać awokado, aby wydobyć z niego wszystko co najlepsze? Odpowiedź brzmi: wcale! Awokado nie obieramy, bo wówczas bardzo dużo miąższu się zmarnuje. Najlepiej jest przekroić owoc na pół. Nie będzie to trudne, ponieważ awokado jest bardzo miękkie. Za pomocą noża ze środka wydobywamy pestkę, a następnie łyżką wydrążamy całą zawartość grubej skórki. W ten sposób wydobędziemy całe dobro na zewnątrz i nie uronimy ani odrobiny. Teraz wystarczy już tylko rozgnieść awokado porządnie za pomocą widelca lub tłuczka i doprawić do smaku. Zielony, smakowity owoc nie potrzebuje wiele do dodania. Kilka kropel soku z cytryny, który zapobiegnie ciemnieniu, oraz szczypta soli i pieprzu, w zupełności wystarczy.

Hummus

Dobrym pomysłem jest również domowy hummus. Ten samodzielnie przygotowany jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy od kupnego. Zawiera bowiem same naturalne składniki i nie ma w sobie żadnych konserwantów. Można śmiało przygotować większą ilość, bo hummus może stać w lodowce nawet kilka tygodni. Ciecierzycę namaczamy w zimnej wodzie przez całą dobę, aby napęczniała. Następnie ją opłukujemy i gotujemy ze szczyptą sody oczyszczonej ok. 1,5 godziny. Cieciorka powinna być bardzo miękka, może wręcz rozpadać się w dłoni. Teraz trzeba ją porządnie zmiksować na gładką, idealną masę. Aby hummus był miękki i delikatny dodajemy kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek trochę soli i kilka kropel soku z cytryny. Ważny jest też dodatek pasty sezamowej. Możemy ją kupić, aby ułatwić sobie życie.

Guacamole

Guacamole świetnie się sprawdzi w roli zastępcy masła na kanapce. Wykonamy go z awokado, pomidorów, cebuli, pietruszki, odrobiny oliwy, soku z cytryny oraz kilku przypraw. Całość trzeba odpowiednio zmiksować i dodać zgodnie z przepisem oraz odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Jest to pyszna alternatywa dla kanapek.

Masło orzechowe

Świetnym pomysłem na alternatywne smarowidło do pieczywa stanowi także masło orzechowe. Mogą to być orzechy ziemne, włoskie czy nawet migdały. Taka pasta kanapkowa zawiera przede wszystkim mnóstwo tłuszczów zdrowych dla organizmu oraz wiele niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wykonanie takiej pasty raczej nie jest trudne.

Pieczony czosnek

Pieczony czosnekByć może dla niektórych może być to spora niespodzianka, jednak świetnie jako smarowidło do pieczywa może się sprawdzić pieczony czosnek. Dzięki obróbce termicznej nabierze on odpowiedniej konsystencji i będzie się idealnie rozsmarowywał na kanapkach. Aby go przygotować musimy usunąć czubek główki czosnku ostrym nożem. Następnie układamy je na papierze do pieczenia i oblewamy niewielką ilością tłuszczu oraz przypraw i ziół. Tak przygotowany czosnek poz26ostawiamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 40 minut. Po ostudzeniu jest gotowy do smarowania na kanapkach.

Pasta marchewkowa

Jeśli lubimy smak marchewki to z pewnością powinniśmy się zainteresować pastą kanapkową wykonaną z tych właśnie warzyw. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali 3 duże marchewki, oliwę z oliwek, 2 łyżki sezamu oraz przyprawy takie jak sól i pieprz, ewentualnie papryka. Marchewkę polaną oliwą lekko przypiekamy. Osobno podsmażamy także sezam a następnie całość blendujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. PO ostygnięciu pasta jest gotowa. Można do niej dodawać również inne dodatki wedle smaku.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna jest dość popularnym sposobem na uatrakcyjnienie codziennych kanapek śniadaniowych. Jest smaczna, pożywna oraz łatwa w przygotowaniu. Aby ją zrobić wystarczy kilka jajek, majonez, szczypiorek, serek topiony oraz sól i pieprz. Jajka należy ugotować i obrać a następnie zetrzeć na tarce dodając majonez ser, posiekany szczypiorek oraz przyprawami do smaku.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here