Od lat lekarze i dietetycy straszą nas, że jajka ze względu na cholesterol odpowiadają za większość chorób cywilizacyjnych i to wpływa na fakt, że objadanie się tym produktem nie jest modne. Jajka mają jeszcze jeden feler, mianowicie mają silne właściwości alergizujące oraz mogą zakazić salmonellą. Jednak mimo, to że ma takie felery, to nie można zauważyć pozytywów jakie jaka w sobie posiadają. WHO dopuszcza zjadanie tygodniowo dziesięć sztuk w ciągu tygodnia, czyli uznaje, że jajka mają wartości, które są na tyle ważne, aby te jak zjadać. Białko jajka to około dziewięćdziesiąt procent białka to woda, a pozostałe dziewięć procent to bardzo cenne aminokwasy a reszta, czyli mniej niż jeden procent są to węglowodany, witaminy i sole mineralne. Białko jest mało kaloryczne ponieważ na sto gram to tylko czterdzieści pięć kalorii, natomiast taka sama ilość żółtka jest zdecydowanie bardziej kaloryczna, bowiem to trzysta pięćdziesiąt kalorii. W związku z tym, że białka w jaku jest więcej, to jaka nie są aż tak bardzo kaloryczne, a mają bardzo dużo wartości.

rodzicdziala.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPolisa zdrowotna
Następny artykułBlada cera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here